campagne nieuwbouw

Nijhuis – VANDERVELDE

Nijhuis Noord wint in december 2018 de selectie van gemeente Noordenveld voor de ontwikkeling en realisatie van nieuwbouwproject VANDERVELDE in Roden. En ik schreef mee aan het winnende plan. Onder meer uit mijn pen: naam, pay-off en het verhaal voor de nieuwbouwwijk. 


Want Roon dat wör een dörp daor minsken geern kommen
Het is der altied drok en vol gezellighaaid

– Uit Ode aan Roon van Peter van der Velde

Voormalig schoolhoofd, Drentstalige schrijver en dichter Peter van der Velde kwam als kleine jongen in Roden wonen. In 1955 verhuisde hij naar Roderwolde om daar schoolhoofd te worden en in Roderwolde is hij ook overleden (2004). Roon en omstreken noemt hij veelvuldig in zijn oeuvre. Jaren later ademt Roden nog steeds de ruimtelijkheid, geborgenheid en rust van weleer. Wat ook is gebleven, is de traditionele gezelligheid met jaarlijks terugkerende activiteiten zoals de Rodermarkt, ook bezongen door Van der Velde.

Honderd jaar na zijn geboorte vernoemt de gemeente Noordenveld een nieuwe laan naar de dichter. De Peter van der Veldelaan komt op een bijzondere plek, waar eerder de MAVO en bibliotheek stonden. Hier ligt nu een perceel bestemd voor nieuw te bouwen koopwoningen. De woningen grenzen straks aan de Peter van der Veldelaan, de groene strook van de Boskamp, de statige eikenlaan aan het Wethouder Deodatusplantsoen en de keurige geschakelde woningen aan de Meester Apothekerstraat. Op loopafstand zijn de winkels, de indrukwekkende hervormde kerk uit de vroege Middeleeuwen en de Brink met het standbeeld van Ot en Sien.

Deze gloednieuwe woningen komen op een unieke binnendorpse locatie in een bestaande, ruim opgezette wijk. Dichter in het centrum van Roden vind je geen nieuwbouwwoningen van deze kwaliteit. Ze worden allemaal nul-op-de-meter, conform de ambitie van de gemeente Noordenveld om voor 2040 klimaatneutraal te zijn. Zuver, zoals Van der Velde zou zeggen. En dat is goed, want ‘je moeten der gien pot’ie van maoken’.

 

Wonen in VANDERVELDE
Dichter in Roon

Nieuwsbrief