Met een alt-tag optimaliseer je de afbeelding voor Google

SEO: vergeet de afbeeldingen niet

Het is belangrijk om tijd te investeren in het optimaliseren van je website voor zoekmachines. Zoekwoorden op de juiste plaats, goede links en de juiste headings, titles en meta descriptions. Maar vergeet de afbeeldingen niet.

Vrijwel elke website maakt gebruik van afbeeldingen. Google ‘leest’ echter alleen de tekst op websites. Afbeeldingen kunnen de crawlers van Google niet interpreteren. Afbeeldingen bieden echter nog een extra handvat voor SEO en het indexeren van je website en afbeeldingen bij zoekopdrachten. Om de afbeeldingen begrijpelijk te maken voor de zoekmachines, maak je daarom gebruik van de ALT en TITLE attributen.

Bestandsnaam

Het is zo makkelijk – tijdsdruk – om een afbeelding met een nietszeggende naam te uploaden. Image1543.jpg. Maar dat zegt niets over wat we op de foto zien. Geef de foto een duidelijke bestandsnaam die aansluit bij het onderwerp van de tekst en afbeelding. Bijvoorbeeld voor een afbeelding bij dit onderwerp: seo-alt-tag-afbeelding.jpg.

Title en Alt

Het title-attribuut is er om extra informatie over een afbeelding te vermelden. Beweeg met de muis over een afbeelding met een Title attribuut en je ziet de tekst ervan in beeld. In principe richt Google zich in eerste instantie op het alt-attribuut.

De alt.tekst van een afbeelding biedt een alternatief voor de afbeelding. In sommige browsers valt de afbeelding bijvoorbeeld (om wat voor reden ook) weg: dan wordt de alt-tekst getoond of voorgelezen. De alt-tekst is dus een belangrijk middel om zowel de bezoeker als Google te informeren over de afbeelding.

Voor zowel de alt-tekst als de title geldt dat dit simpel en beschrijvend moet blijven. Neem een belangrijk keyword op in deze korte beschrijvingen en houd het voor beide bij één zin.

De afbeelding in HTML

In HTML ziet een geoptimaliseerde afbeelding er dan als volgt uit:

<img title=”SEO alt tag afbeelding” src=”…../seo-alt-tag-afbeelding.jpg alt=”Met een alt tag optimaliseer je de afbeelding voor Google”>

Het is een kleine moeite, maar het versterkt de positie van je website in de zoekmachines. Vul dus altijd de alt-tekst en het title-attribuut in.

Interesse in het optimaliseren van je website voor de zoekmachine? Ik vertel je graag wat de mogelijkheden zijn. 

 

blijf op de hoogte

ook tekstschrijvers maken fouten - spelling en grammatica

Kirsten Sikkema

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief